Waarom Italianen niet dik zijn
Italië is een luilekkerland waar ik elke dag een cornetto met pistacchio eet, waar burrata en ham onderdeel zijn van mijn lunch en waar iedere avond in het teken staat van een goed glas wijn. En toch zit mijn spijkerbroek losser dan in Nederland. Niet alleen ik blijf op gewicht hier, maar als ik om me heen kijk, zie ik geen mensen met overgewicht. Zijn de Italianen allemaal gezegend met het metabolisme van Gisele Bündchen of is er iets anders aan de hand?
Het kan toch niet zo zijn dat het land van de pizza en pasta een lagere obesitas rate heeft dan het land van de ‘ik fiets overal naartoe, zelfs in de regen’? Raar maar waar: in Italië heeft maar 12 procent van de populatie overgewicht terwijl dat in Nederland de helft is. Huh?
Het mediterrane dieet
Het geheim is het mediterrane dieet, wat bestaat uit veel bonen, groenten, fruit, volkoren granen, gevogelte, wijn, en weinig rood vlees. De Italianen beginnen de dag vaak met een klein ontbijt bestaande uit een zwarte koffie en een cornetto (soort croissant). Zo’n cornetto is misschien niet zo heel gezond, maar verrassend genoeg wel veel beter dan de bak met ontbijtgranen die wij ’s ochtends naar binnen schuiven. En in plaats van twee bammetjes met kaas voor de lunch, maken ze er hier een feestje van met een salade, pasta, vis of kip met groenten. Lekker vullend zodat je om vier uur niet naar die Cup-a-Soup grijpt. Saladedressings kennen ze hier niet en als er wat besprenkeld wordt, is dat met pure olijfolie of basalmicoazijn.
Italianen houden ervan om zelf te koken met de meest verse ingrediënten variërend per seizoen. Niks geen diepvriespizza’s of afbaklasagnes, maar zelf gekookte maaltijden waarvan de recepten generatie op generatie meegaan. De straten in Italië zijn dan ook bomvol met groente- en fruitwinkels waar alles in volle glorie staat. Sappige tomaten, sinaasappelen die zowat uit elkaar spatten en courgettes die beter smaken dan die saaierds uit Nederland. Zo zijn snoeptomaatjes hier mijn favoriete snack, in plaats van een grote zak paprikachips.
Ook bonen zijn populair in de Italiaanse keuken en vooral in Toscane vind je er veel gerechten mee. Deze peulvruchten zijn hoog in vezels en proteïnen waardoor je langer verzadigd bent. Bekende gerechten met deze superfoods zijn pasta e fagioli en ribollita. Een pastaatje wordt niet overladen met supermarktsaus maar er worden verse groenten, tomaten, citroen en kruiden gebruikt om alles op smaak te brengen.
Genieten van eten
Natuurlijk worden er ook kazen gegeten, de beste hammen en Italiaans ijs, maar ook daarvoor geldt: geniet! Italianen doen niet zo aan diëten of calorieën tellen, waardoor eten een fijne bezigheid is en niet iets waar je over moet stressen. Heb je ooit geprobeerd te diëten en kun je dan alleen maar aan die ene verstopte Tony’s denken? Ik durf erop te wedden dat die in de avond nog op gaat tijdens een eetaanval. Het geheim dus van de Italianen is om te genieten van het eten en te stoppen net voordat je vol zit.
Ook hebben Italianen een actief leven en wordt er na het eten aan een passeggiata gedaan, een soort van ommetje op z’n Nederlands. Ik geef de Italianen groot gelijk, want met zoveel moois te zien, is er niks beter dan flaneren door de straten van het land.