Augustustwijfels

Tegen alle Italiaanse il dolce far niente-principes in is niet alleen mijn agenda van de komende weken ramvol gepland, maar ook mijn agenda van de komende maanden. Nog nooit eerder wist ik al zo lang van tevoren wat ik allemaal moest doen, wat er gaat gebeuren, welke dag ik voor werk vrij moet houden. Iemand vroeg me laatst wat ik 4 oktober doe, toen moest ik doorgeven dat ik dan niet kan vanwege een werkverplichting. 4 oktober!!! Dit is níet hoe ik had bedacht de boel vorm te willen geven. Bijkomend probleem is dat ik geen tot weinig tijd heb om de grens over te gaan, en dan vooral de grens naar Italië, om daar op een strand te liggen niksen. De enige mogelijkheid die er deze zomer lijkt te zijn is begin augustus, maar augustus in Italië, dat moet je eigenlijk niet willen. Of toch wel?

Zoals je als Italië-liefhebber natuurlijk weet is augustus de maand dat het hele land vakantie heeft. Niets is heiliger dan de Italiaanse augustusmaand, zeker de laatste twee weken sluit vrijwel elk bedrijf de deuren. Op 15 augustus is Ferragosto, een nationale feestdag en de aftrap van een soort exodus. De steden vallen leeg want de Italianen zelf trekken dan massaal naar de kust, die in die periode dan ook drukker dan ooit is. En duurder, bedjes zijn nergens in het jaar hoger geprijsd dan in augustus, en ze zijn dikwijls ook al lang van tevoren gereserveerd. Op het spiaggia libera lig je dij aan dij met je buren, wat een ervaring is, maar misschien niet de ervaring die je zoekt. Overigens zijn niet alleen de bedjes duurder, ook de hotels en vakantiehuizen voeren allemaal flink de prijzen op. Dus ja, heb ik zin om in augustus die kant op te gaan? Ik wéét het nog even niet.

Tegelijkertijd kun je zeggen dat je in augustus het land pas echt leert kennen. Jarl van der Ploeg, lange tijd Italië-correspondent voor de Volkskrant, schreef er om die reden zelfs een boek over, Wegens vakantie gesloten. Hij schrijft: ‘Italië in augustus begrijpen is Italië begrijpen. Want dit land draait niet om de zon, zoals de rest van de wereld, het draait om augustus. Het is een maand zo machtig dat al het andere ervoor moet wijken; de politiek, de maffia, het voetbal, zelfs de kerk.’ Het is een heerlijk boek overigens, enorme aanrader, want een schitterend inkijkje in tal van wonderlijke vreemde Italiaanse gebruiken, tradities en rituelen.

Die 15e augustus is dus een officiële feestdag, waarbij in de dorpen en steden feesten worden georganiseerd met, uiteraard, heel veel eten. Vuurwerkshows, grote buffetten, alles wordt uit de kast getrokken. En kijk, dát lijkt me nou weer buitengewoon geweldig om een keertje mee te maken. Laat het maar aan de Italianen over om een goed dorpsfeest te organiseren. Al met al, ja misschien is het zo’n gek idee nog niet. Er rekening mee houdend dat het bloedjeheet zal zijn, de stranden overvol, en de prijzen torenhoog. Maar hé, alles voor de ervaring. Ik hou jullie op de hoogte.

Project Italiaanse droom

« L’Episodio precedente