6 recepten voor Italiaanse soep die je in een paar happen opwarmen

Is er iets zo troostend als een kom warme Italiaanse soep? We kunnen het ’t ganse jaar door eten, maar worden er vooral gelukkig van in tijden van vallende bladeren en dalende temperaturen. Dat snappen de Italianen als geen ander.

» Recept voor pastina in brodo
» Recept voor stracciatella-soep
» Recept voor minestronesoep
» Recept voor zuppa di zucca
» Recept voor Siciliaanse andijviesoep
» Recept voor Toscaanse ribollita

Een maaltijd op zich

Soep een voorgerecht? Nee joh. Italianen zien het als een maaltijd op zich, vooral tijdens de koudere maanden. Italiaanse soepen zijn vullend, vol smaak en gemaakt van verse, seizoensgebonden ingrediënten. Dat klinkt als een hele hoop werk, maar vrees niet: sommige varianten zijn verrassend eenvoudig te bereiden. Beloof wel dat je verse kruiden gebruikt, want basilicum, rozemarijn en salie spelen de hoofdrol. En kort de suddertijd zeker niet in, want dat is wanneer de soep zijn diepe smaak krijgt. Serveer de Italiaanse soep vers gebakken brood of focaccia en een scheutje olijfolie, dan is het feest compleet.

6 recepten voor Italiaanse soep

Recept 1: Pastina in brodo

Ook wel bekend als de Italiaanse penicilline, want dit is het wondermiddel tegen griep en al het andere. Een kruidige Italiaanse soep met piepkleine pasta erin. Fijn: het kan allemaal in één pan. Je vindt het magische recept voor pastina in brodo hier »

Recept 2: Stracciatella-soep

Is het ijs? Is het kaas? Nee, het is soep! Soep met ei erin, welteverstaan. Klinkt wellicht merkwaardig, maar heeft niet voor niets een ereplekje in de Italiaanse keuken. Stracciatella komt van stracciare, oftewel versnipperen of verscheuren. Het eiermengsel wordt namelijk in de hete bouillon gedruppeld, waardoor er snippers ontstaan.

Ingrediënten

Voor 4 personen – bereidingstijd: 10 minuten

  • 1 groentebouillontablet
  • 1 teen knoflook
  • 2 eieren
  • 2 el Parmezaanse kaas
  • 1 tl fijngehakte peterselie
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snufje zwarte peper

Bereiding

  1. Breng de bouillon aan de kook met een uitgeperst teentje knoflook.
  2. Mix de eieren, kaas en kruiden met een garde.
  3. Zet de bouillon op hoog vuur en klop het eimengsel er snel met een garde doorheen.
  4. Breng op smaak met nootmuskaat en zwarte peper.

    Recept 3: Minestrone Genovese

    Van deze klassieke maaltijd-groentesoep uit Italië bestaan waarschijnlijk duizenden varianten, dus experimenteer er vooral zelf op los. Belangrijkste is dat je er warm en héérlijk vol van wordt.

Ingrediënten

Voor 4 personen – bereidingstijd: 30 minuten + kooktijd: 60 minuten

  • 350 g Ditalini-pasta of iets vergelijkbaars
  • 200 g  Borlotti-bonen of iets vergelijkbaars
  • 200 g sperziebonen
  • 2 wortelen
  • 2 courgettes
  • 2 aardappelen
  • 2 stengels snijbiet
  • 2 stengels salderij
  • 1 ui
  • 12 kerstomaten
  • 4 eetlepels pesto genovese
  • 1 teen knolfook
  • Grountebouillon naar smaak
  • Basilicum naar smaak
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bereid de bouillon en was de groenten.
  2. Snijd de selderij, wortel en ui in kleine blokjes. De courgette en aardappel mogen in blokjes van 1 centimeter, de kerstomaten gehalveerd. Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en de snijbiet in reepjes.
  3. Verwarm wat olie in een kookpan, doe hier de ui, wortel, selderij en geplette knoflook in. Laat een paar minuten sudderen.
  4. Daarna volgen de aardappel, bonen en courgette, gevolgd door de sperziebonen, zout en peper. Meng goed en laat nog een paar minuten bakken.
  5. Nu mogen de kerstomaten en snijbiet erbij. Bedek onder de groentebouillon.
  6. Kook zo’n 30 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Daarna mogen de pasta erbij en kan de teen knoflook eruit. Roer door en voeg indien nodig meer bouillon toe.
  7. Dek opnieuw af en kook totdat de pasta gaar is.
  8. Maak af met een goede hoeveelheid pesto en wat blaadjes basilicum.

Recept 4: Zuppa di zucca – Italiaanse pompoensoep

Pompoensoep kunnen we in het najaar elke dag wel eten – zeker deze Italiaanse variant met een vleugje nootmuskaat en salie.

Ingrediënten

Voor 4 personen – bereidingstijd: 25 minuten + kooktijd: 20 minuten

  • 1 kg pompoen, geschild en in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 8 salieblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels room
  • Geroosterde pompoenpitten voor garnering

Bereiding

  1. Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de pompoen toe en bak 5 minuten mee.
  3. Giet de bouillon erbij, voeg nootmuskaat en salie toe. Laat 20 minuten sudderen tot de pompoen zacht is.
  4. Pureer de soep en roer de room erdoor.
  5. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met pompoenpitten.

    Recept 5: Siciliaanse andijviesoep

Onze collega’s van FavorFlav schreven al eens lovend over deze soep: mild en voedzaam, perfect voor als je thuiskomt van een lange reis of niet helemaal fit bent. En andijvie in de soep wil je toch een keer proberen?

Ingrediënten

Voor 4 personen – bereidingstijd: 20 minuten + kooktijd: 30 minuten

  • 800 g andijvie
  • 1 middelgrote rode ui, gesnipperd
  • 80 ml extra vergine olijfolie
  • 1,5 l water
  • 100 g pasta (een kleine pastasoort als ditalini of dunne spaghetti die in kleine stukjes is gebroken)
  • 60 g provolone, in kleine blokjes
  • Fijn zeezout
  • Geraspte Parmezaanse kaas, voor erbij

Bereiding

  1. Hak de andijvie in stukken van 5 cm, spoel ze goed en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Bak in een grote pan de rode ui 8-10 minuten in de olijfolie op halfhoog vuur tot hij zacht is; roer af en toe door.
  3. Voeg de andijvie toe en bak die 1 minuut al omscheppend om de bladeren met de olie te bedekken.
  4. Voeg het water en 1 theelepel zout toe, en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de soep circa 20 minuten zachtjes pruttelen tot de andijvie zacht is.
  5. Voeg de pasta aan de soep toe en kook 6-8 minuten tot hij al dente is. Proef de soep en voeg zo nodig nog wat zout toe.
  6. Schep de hete soep in 4 kommen.
  7. Leg er wat provolone op en geef de Parmezaanse kaas erbij.

Recept 6: Ribollita met bonen en cavolo nero

Oh Toscaanse keuken, wat maak je ons toch elke keer gelukkig met je simpele en voedzame gerechten. Neem deze Italiaanse soep met brood én bonen: meer hebben we niet nodig op een gure avond. We vertellen je er hier meer over en delen een heerlijk recept »