De beste restaurants in Rome waar locals komen
Zonder plan naar Rome is fantastisch, zonder eetplan naar Rome iets minder. Er zijn zo duizelingwekkend veel restaurants dat je al van je stokje gaat voordat je er een gekozen hebt – als je net als ik bang bent voor toeristenvalkuilen en je grootste nachtmerrie slecht eten is tenminste. Daarom besloot ik een enorm onderzoek in te stellen naar de beste restaurants in Rome waar (ook) locals komen, een maatstaf die ik graag aanhoud in het buitenland.
Modern Italiaans of authentiek bij een trattoria; sla deze lijst restaurants in Rome vooral op, want zo kom je in élke centrale wijk beslagen ten ijs wanneer de honger toeslaat.
De 25 beste restaurants Rome per wijk
» Restaurants in Rome Centro Storico
» Restaurants in Trastevere
» Restaurants in Monti
» Restaurants in Testaccio
» Restaurants in andere wijken in Rome
Restaurants in Rome Centro Storico
1. Retrobottega
Dé plek op dit moment voor fine dining in Rome. De chefs met ervaring in sterrenzaken koken modern, verfijnd en seizoensgebonden en willen je met hun minimalistische gerechten aan het denken zetten. Het wisselende menu zit vol wildgeplukte ingrediënten, de wijnkaart is enorm en ook voor vegetariërs is het feest. Een eigentijds restaurant waar de open keuken de hoofdrol heeft en je het bestek uit je eigen laatje tovert.
Retrobottega – Via della Stelletta 4, Rome
2. Pianostrada Laboratorio di Cucina
Hippe tent waar vier vrouwen (twee vriendinnen, twee dochters) de dienst uitmaken. Je eet er huisgemaakte focaccia, traditionele supplì all’amatriciana, maar ook inmiddels beroemde kabeljauwburgers. De bar rondom de keuken is perfect voor een solodiner en in het charmante tuintje zit je heerlijk met gezelschap.
Pianostrada Laboratorio di Cucina – Via delle Zoccolette 22, Rome
3. La Rosetta
Werd chef Massimo Riccioli in de jaren zestig nog uitgelachen om zijn idee voor een zaak in Rome met enkel vis, is La Rosetta nu volgens velen het beste visrestaurant van de stad. Elke dag wordt de vis vers aangeleverd vanuit havens in de regio. Ook de plek voor oesters en champagne.
La Rosetta – Via della Rosetta 8, Rome
4. Ristorante La Campana
In een achterafstraatje in Rome vind je dit restaurant dat al meer dan vijfhonderd kaarsjes uit heeft geblazen. Het is dan ook in de weer met de aanvraag om zichzelf officieel het oudste restaurant ter wereld te mogen noemen. Hier ga je dan ook heen voor een authentiek stapje terug in de Romeinse tijd.
Ristorante La Campana – Vicolo della Campana 18, Rome
5. Matricianella
Een Romeins familierestaurant met een gepassioneerde chef en drie gekwalificeerde sommeliers die je alles kunnen vertellen over de meer dan duizend flessen wijn die in de kelder liggen opgeslagen. Wordt regelmatig genoemd als een van de zoekresultaten voor de beste cacio e pepe van Rome.
Matricianella – Via del Leone 4, Rome
6. Ristorante Nino
Bij Ristorante Nino is de Toscaanse keuken goed vertegenwoordigd, vergezeld door een vleugje Romeins. Hier eet je specialiteiten met volop fagioli (bonen), beroemde bistecca en castagniaccio (een typisch Toscaanse kastanjetaart).
Ristorante Nino – Via Borgognona 11, Rome
7. Colline Emiliane
Een klein zaakje waar eeuwenoude streekgerechten uit de Noord-Italiaanse regio Emilia bereid worden. Het pastadeeg wordt met de hand uitgerold, de ingrediënten zorgvuldig door de eigenaren gekozen en ook de desserts zijn huisgemaakt. Waarom Colline Emiliane van kneuterig doch charmante trattoria met terracottavloer naar monochroom modern met felgekleurde stoelen besloot te gaan, is voor mij echter een raadsel, maar dat mag de pret niet drukken.
Colline Emiliane – Via degli Avignonesi 22, Rome
8. L’Orso 80
Nog een verstopte gouwe ouwe in het hart van Rome, waar alleen de antipasti al een feest zijn.
L’Orso – Via dell’Orso 33, Rome
9. Gino al Parlamento
Heet eigenlijk Trattoria Dal Cavalier Gino, maar in de volksmond zo bekend vanwege de centrale ligging naast het parlementsgebouw. Bij deze trattoria in Rome eet je typisch Romeins voor een heel fijne prijs en komen de guanciale, pancetta en olijfolie rechtstreeks van de boer. Een niet al te best geschilderde pergola van druivenplanten en bloemen moeten er de indruk wekken dat je op het platteland onder de hemel eet, zo waanzinnig kitsch dat het weer mooi wordt.
Gino al Parlamento – Vicolo Rosini 4, Rome
10. La Fiaschetta
Ik ben absoluut dol op omringd worden door flessen wijn. Dat gebeurt hier tegen de muren en aan het plafond, waar de mandflessen waar het restaurant naar is vernoemd aan bungelen boven je hoofd. Een piepklein zaakje met klassieke gerechten op een schoolbordmenu met schappelijke prijzen, waar je spontaan een zwak voor krijgt.
La Fiaschetta – Via dei Cappellari 64, Rome
11. Maccarone
Ziet eruit als een (misschien wel te) hippe tent voor een snelle pasta, was volgens mijn stokoude opper-Italiaanse Airbnb-host de beste huisgemaakte pasta van het centrum van Rome. Sloot net de deuren toen ik tegen tienen aan kwam slenteren, maar die meneer geloofde ik op z’n lange grijze baard. En met prijzen zoals deze (acht euro voor een pasta) sowieso het proberen waard, mocht je zoeken naar een goedkoop restaurant in Rome.
Maccarone – Via del Pellegrino 116, Rome
12. Taverna Lucifero
Een klein Italiaans restaurantje waar je, als je even niet oplet, straal aan voorbij loopt. Niet doen, want er wordt heerlijk gekookt met als specialiteit alles (maar dan ook echt alles) truffel en kaasfondue.
Taverna Lucifero – Via del Monte della Farina 43, Rome
13. Giggetto
Al jaren beroemd om z’n carciofi alla giudìa, gefrituurde artisjokken op Joodse wijze. Een klassiek gerecht dat een prominente plek heeft tussen Romeinse klassiekers, dat je dan ook het best eet in dit stukje centrum van Rome: het oude Joodse ghetto.
Giggetto – Via del Portico d’Ottavia 21/a, Rome
Restaurants in Trastevere
14. Santo
Aan het interieur van Santo kun je al direct aflezen dat er niet klassiek gekookt wordt. Wel wordt de Italiaanse traditie in ere gehouden, met een internationale zwaai. Dat betekent een lekkere balans tussen vis-vlees-vega en een cocktailpairing door de mixology-experts achter de bar.
Santo – Via della Paglia 40, Rome
15. Da Enzo Al 29
Enzo is niet meer, maar de huidige bezetting van het restaurant houdt het culinaire erfgoed van de beste man in ere, die een beroemdheid in de buurt was. In het piepkleine restaurantje eet je klassiekers en alles op z’n Romeins: mooie ingrediënten, kost niks. En er is wijn, veel wijn.
Da Enzo Al 29 – Via dei Vascellari 29, Rome
Restaurants in Monti
16. Broccoletti
Bij Broccoletti worden het brood en de focaccia iedere morgen huisgemaakt, wordt er seizoensgebonden gekookt met ingrediënten uit het wild en komen de wijnen uit eigen regio Lazio. In een straat waar je struikelt over de horecazaken is dit er een waar je mag stoppen.
Broccoletti – Via Urbana 104, Rome
17. La Taverna dei Fori Imperiali
Weinig bijzonders, wel gewoon goed. Het Romeinse rijtje klassiekers op de kaart, met daarnaast nog ruim keuze uit andere pasta’s, vis en vlees. Doen? Polenta en de burrataravioli.
La Taverna dei Fori Imperiali – Via della Madonna dei Monti 9, Rome
Restaurants in Testaccio
18. Piatto Romano
Bij Piatto Romano is lekker weinig aandacht gestoken in het interieur en des te meer in de keuken. Perfecte klassiekers, veel (vergeten) seizoensgroenten en kruiden op het menu. Ben je in een avontuurlijke bui, probeer hier dan de Romeinse klassieker pajata.
Piatto Romano – Via Giovanni Battista Bodoni, 62, Testaccio, Rome
19. Perilli a Testaccio
Drie generaties terug vormde het eenvoudige menu van Perilli a Testaccio zich rondom restvlees van de slagerij. Coda alla vaccinara (stoofpot van ossenstaart), trippa alla romana (pens) en lamszwezerik staan nog altijd op de kaart, maar ook als vegetariër kun je er tegenwoordig met gerust hart aanschuiven voor een traditioneel Romeins diner.
Perilli a Testaccio – Via Marmorata 39, Rome
20. Velavevodetto
Chef Flavio wordt de koning van de carbonara genoemd. Het restaurant op de Monte di Testaccio (een berg van scherven van oude amforen) werd in relatief korte tijd een instituut, dat naast de perfecte carbonara ook een puike cacio e pepe en goede seizoensgroentegerechten serveert.
Velavevodetto – Via Festa del Perdono 1, Rome
21. Fratelli Mori
Papa Ambrogio richtte het restaurant op, zoons Alessandro en Francesco runnen intussen de zaak en mama – intussen oma – Giuliana bakt en bewaakt de familierecepten voor de dolci. Signature dishes zijn de welbekende Romeinse pasta’s, gekookte gehaktballen, langzaam gegaarde varkenswang en Ambrogio’s ricottataart.
Fratelli Mori – Via dei Conciatori 10, Rome
22. Pennestri
Sommelier Valeria Payero en chef Tommaso Pennestri zijn een goud duo als restaurateurs. Een uitgebreide wijnkaart en met het seizoen wisselend menu, waarop Tomasso altijd een onverwachte draai weet te geven aan oma’s recepten. Hou ruimte over voor de chocolademousse geserveerd tussen laagjes Sardijns pane carasau, met een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn.
Pennestri – Via Giovanni da Empoli 5, Rome
23. Felice a Testaccio
Bij Felice heb je door het moderne interieur niet direct door dat je een klassieker binnenloopt. De beroemde cacio e pepe van grootvader Felice wordt tegenwoordig door zoon Franco gemaakt én heeft z’n weg zelfs naar Milaan gevonden, waar zusterrestaurant Giulia huist.
Felice a Testaccio – Via Mastro Giorgio 29, Rome
Restaurants in andere wijken van Rome
24. La Matriciana dal 1870
De legende gaat dat bij La Matriciana de beroemde bucatini amatriciana is geboren. Toen een dame uit het noordelijker gelegen dorpje Amatrice in 1870 in Rome aankwam, begon ze op een markt vlakbij het Termini-station haar versie van de pasta uit het dorp te bereiden. Haar succes groeide uit tot het restaurant dat je nog steeds op dezelfde plek vindt. De dame in kwestie uiteraard niet meer.
La Matriciana dal 1870 – Via del Viminale 44, Rome
25. La Tavernaccia
Eenvoudig, natuurlijk en een ode aan traditie, dat is familierestaurant La Tavernaccia. In dit restaurant net onder de wijk Trastevere eet je een uitgebreide selectie kazen en vleeswaren, staan de sauzen zoals het hoort uren te pruttelen op het fornuis en is de houtoven altijd gloeiend heet voor huisgemaakte focaccia tot authentieke secondi. Een geliefd huiskamerrestaurant bij vele inwoners van de stad.
La Tavernaccia – Via del Tempio degli Arvali 27, Rome
26. Trattoria Da Cesare al Casaletto
Stap eens door de door Trastevere slingerende tramlijn 8 om ver het centrum uit te gaan, en te belanden in een wijk in Rome die nog lang niet opgemerkt is door toeristen. Dan kom je dus ook bij een bijzonder goede trattoria die niet is opgemerkt door toeristen: Da Cesare al Casaletto. Een lieveling van vele foodprofessionals, waar je de gefrituurde gnocchi op cacio e pepe-saus niet mag overslaan.
Trattoria Da Cesare al Casaletto – Via del Casaletto, 45, Rome
27. Santo Palato
Moderne trattoria op een halfuurtje lopen vanaf het Colosseum, waar de traditionele Joods-Romeinse keuken wordt gevierd op eigen, eigenwijze wijze. Chef Sarah Cicolini gooit niets weg, orgaanvlees heeft een prominente plek op de kaart en de klassieke keuken van de stad wordt hier heruitgevonden. Daarnaast zo’n 800 wijnen op de kaart.
Santo Palato – Piazza Tarquinia, 4 a/b, Rome