10x items om Italië mee naar huis te halen met de feestdagen
De feestdagen staan voor de deur. Geen tijd, geld of zin om daarvoor naar Italië te verkassen? Volgend jaar beter. Oprecht: in deze steden is het ontzettend leuk om de feestdagen door te brengen. Om er in eigen land het beste van te maken tip ik in dit artikel tien items, waarmee je Italië gewoon naar huis haalt. Zet Vivo per Lei van Bocelli op, schenk een glas pinot nero in en sla geurstokjes – die je laten wegdromen naar Capri – in. Zo voelt het net alsof je in een Italiaans restaurant zit met de feestdagen, zolang je niet naar buiten kijkt. Klaar? Komen ze.
10x items om Italië mee naar huis te halen met de feestdagen
1. Van een Italiaanse topchef
First things first: om met het kerstdiner hoge ogen te gooien, is stap één het uitzoeken van een Italiaans voor,- hoofd- en nagerecht. Dat doe je met het kookboek Never Trust a Skinny Italian Chef (€56,95). Topchef Massimo Bottura heeft niet alleen drie Michelinsterren op z’n naam staan, maar stond ook zo lang bovenaan de World’s 50 Best Restaurants dat-ie de hall of fame in moest om plaats te maken voor anderen. Dat belooft veel goeds, dus laat die gerechten maar tevoorschijn komen.
2. Geurstokjes à la Capri
Vergeet de geurkaarsen en stokjes die je meenemen naar een winter wonderland. Nee, dit jaar schitteren deze geurstokjes (€34,90) in de woonkamer – en het liefst ook in de hal, slaapkamer en badkamer, maar dat even terzijde. De geur wordt omschreven als ‘een zonnige dag op Capri‘, en door de combi van onder andere zwarte bes, grapefruit, roos, vanille en cederhout, is dat ook écht zo. Dat-ie verpakt is met citroenen en Italiaanse tegels, maakt het plaatje compleet.
3. Of je vis lust
In Italië is het voor velen traditie om op kerstavond vis te eten. Een traditie die ik zelf graag opvolg. Naast een stuk vis, is de aankleding eigenlijk net zo – of misschien wel veel – belangrijker met de feestdagen. Gelukkig begrijpen ze bij het merk Piccobella mijn wens om even flink uit te pakken met het servies, want dit bord (€53,50) is toch gewoon om op te eten? Ik weet zeker dat die zeebaars, garnalen of gebakken zalm hier nog lekkerder smaakt, dan op ieder ander bord.
4. Knap staaltje ambacht
Om even in het kader van feestelijk servies te blijven, presenteer ik hier een knap staaltje ambacht. Dit bord (€79) is met de hand gemaakt en voorzien van wel hele mooie illustraties (lees: springende rendieren en groene planten). Ik zeg: trap het diner af met bord numero drie en serveer het echte werk uit op dit meesterwerk. Tip: bereid je vast voor op heel veel complimenten en waar-heb-je-die-vandaan gesprekken.
5. Tijd voor het toetje
Zo, voor het voorgerecht en het hoofdgerecht zitten we gebakken (lees: nummer drie en vier). En heel eerlijk: voor het toetje eigenlijk ook. Deze onderzetter (€18,95) schreeuwt letterlijk ‘gelato’, dus daar moeten we maar gehoor aangeven. In dit geval aan affogato, een perfecte kersttoet waar de oplettende lezer direct deze onderzetter aan linkt. Deze handgemaakte onderzetters verwijzen namelijk naar de servetjes onder de viral affogato van de Florentijnse ijssalon Vivoli.
6. Holy wine
Het kerstdiner staat of valt vaak met de wijnen. Ik ga persoonlijk altijd goed op een dessertwijn. Deze (€45,29) steekt er voor mij met kop en schouder bovenuit. Afkomstig uit Toscane met tonen van hazelnoten, gedroogde abrikozen, citroen en bijzonder lekker met fruit, zoete toetjes en kazen, zoals blauwe schimmelkaas. Dus, als alle stress in de keuken voorbij is en de borrelplank op tafel komt, weet je bij deze dat je moet beginnen met ’t schenken van de Pomino Vin Santo. Lees hier trouwens meer over hoe bijzonder Vin Santo is »
7. De boom in
Waar bij sommigen de kerstboom al sinds begin november in de steigers staat, pakken anderen het iets rustiger aan. Wist je dat ze in Italië de boom ‘pas’ op 8 december in huis halen? Dan moet het decoreren dus nog beginnen. Afijn, als je nog plek hebt tussen de reeds geplaatste kersthangers, lichtjes en ballen, is deze tiramisu hanger (€9,95) de perfecte kandidaat om Italië mee naar huis te halen. Dat biedt gelijk een leuk bruggetje naar het toetje.
8. Tafeltje dekje
Al die borden komen pas echt tot leven, met een lekker Italiaans tafelkleed eronder. En wat maakt zo’n kleed dan Italiaans? Precies, citroenen en olijven. Met dit tafelkleed inclusief kleurrijk motief (€42,95) haal je zo hup, de zon in huis – zelfs met de koude, donkere dagen vol regen. Dat is heel wat waard. Iets meer dan veertig euro om precies te zijn. Dat heb ik er wel voor over hoor, om er net zo warmpjes als in Italië bij te zitten – binnenshuis dan.
9. Schaaltje hier, schaaltje daar
Noem het serveerschalen of een schaaltje voor sieraden en sleutels: déze leukerds (€145) zijn van alle markten thuis. En ze fleuren niet alleen de dinertafel, maar gelijk het hele huis op. Het hele set telt vier ronde borden en vier ovale borden. Nou, daar ben je dus wel even zoet mee. Met teksten als ‘Saluti’, ‘Pronto’ en ‘La Dolce Vita’ kan in ieder geval niemand er omheen dat kerst dit jaar het thema Italië heeft. Dat scheelt weer een hoop discussies aan tafel.
10. Panettone, de klassieker
Geen Italiaanse Kerstmis zonder de traditionele kerstcake panettone. Gelukkig hoef je niet stad en land af te zoeken naar deze klassieker, want online heb je ‘m zo gevonden (€32,95). Zelfs 750 gram om precies te zijn. Heb je hem in huis? Snijd hem dan op moment suprême aan en serveer met koffie, dessertwijn of een beetje mascarpone. Wil je het helemaal doen, zoals het heurt? Bewaar dan ook een paar plakken voor Oud en Nieuw. Eetse!