Bij dit nachtrestaurant in Bologna moet je een keer gegeten hebben

Er zijn concepten waarvan je je afvraagt waarom dit geen massale wereldwijde hits zijn. Waarom we dit niet al jaren doen. Hoe het kan dat we er pas zo laat achter zijn gekomen dat dit bestaat. Een van die dingen is Trattoria Mugello Bruciato, een nachtrestaurant in Bologna.

Nachtrestaurant in Bologna

In Bologna is zo vreselijk veel te doen, zoals je overeten aan pasta con ragù, tortellini in brodo, torens en kerken bezoeken en uiteraard ook aperitivo en dansen. Bologna is een van de oudste studentensteden van Europa. Dit komt omdat de oudste universiteit van Europa zich in Bologna bevindt. Als het lekker weer is, zijn alle pleinen rond de avondklok dan ook altijd bezaaid met studenten (en ook niet-studenten overigens). Er worden volop Americano’s (het drankje), spritzen, bier en negroni’s gedronken op straat. Daarna wordt er gedanst en na het dansen wordt er gegeten. Niet bij de McDonald’s, nee, bij nachtrestaurant Il Mugello Brucciato. Hier kun je eten van half acht ‘s avonds tot drie uur ‘s nachts.

Il Mugello Brucciato

Deze trattoria, ‘De verbrande molen’, is een begrip in Bologna. Het ligt iets uit het centrum, bereikbaar met tien minuten bus of taxi of drie kwartier lopen. Als mensen uit geweest zijn, een vroege trein of vlucht moeten halen of naar een concert zijn geweest eten ze hier nog wat. En ‘wat’ is dan zacht uitgedrukt, want doorgaans eet men hier meestal gewoon een driegangenmenu, ook al tafelen ze op een nachtelijk uur.

Het interieur is absoluut afgrijselijk, maar dat is een deel van de charme: witte tegels, geblokte tafelkleden en een soort bistro-achtige stoeltjes. Een soort kant-nog-wal principe, maar dat zie je pas als je er bent. Je eet er klassiekers voor een milde prijs: tagliatelle met ragù, cotoletta alla bolognese met cicoria en zuppa inglese of tiramisù.

Het leukste is dat het publiek uit allerlei soorten mensen in verschillende gradaties van ‘zijn’ verkeren. Uiteraard zijn er dronken mensen, maar de tafel ernaast lijkt het of twee gasten gewoon een zakenafspraak hebben. Ook al is het twee uur ‘s nachts. De sfeer is gemoedelijk, evenals het eten. Niet fenomenaal, niet verrassend, gewoon lekker. Maar éxtra lekker omdat het voelt alsof je iets buiten de norm aan het doen bent. Zoals ijs eten als ontbijt, koffie drinken voor het slapengaan, of dus een driegangenmaaltijd eten terwijl je al lang op één oor had kunnen liggen.

Trattoria Il Mulino Bruciato – Via della Selva Pescarola, 50, Bologna