Vakantiebestemmingen oktober: 6 plekken waar je heen wilt in de herfstvakantie

De herfst vind ik de ideale tijd om naar Italië te gaan. Geen klotsende oksels, geen rijen voor alle historische hoogtepunten en je kunt zonder reservering neerploffen bij je favo restaurant. Dit zijn de mooiste vakantiebestemmingen waar je naartoe wilt in de herfstvakantie, voor de felgekleurde natuur of de steden die in oktober eindelijk rustig te ontdekken zijn.

Vakantiebestemmingen in oktober

1. De Dolomieten

Is de natuur niet op haar mooist in de herfst? In oktober kun je in de Dolomieten fantastische wandelingen maken. Het Stelvio-park is mijn favoriet. Dit natuurgebied is een van de oudste natuurparken van Italië. De felgekleurde bomen die weerspiegelen in de bergmeren zijn in de herfst op hun best. Zin om mee te doen aan eeuwenoude Zuid-Tirolese tradities? Vanaf oktober tot begin december kun je Törggelen. Klinkt spannend, maar het is eigenlijk gewoon een gezellige avond met vrienden waarbij je traditionele gerechten proeft in combinatie met de nieuwe, jonge wijn. Denk aan pekelvlees met kaas en boerenbrood, geroosterde kastanjes, en een glas Nuier.

2. Sicilië in oktober

Als je aan het gure Nederlandse weer wilt ontsnappen, kun je voor wat zonnestralen terecht op Sicilië. Catania is de Italiaanse stad met de meeste zonuren per jaar. In de herfst kan het prima nog boven de twintig graden worden en als je een warme jas meeneemt, kun je zelfs nog ’s avonds buiten op het terras zitten. In oktober vind je hier ook veel sagre, oogstfeesten, zoals het funghi fest in Castelbuono of het Rubino – Rotte del vino, een wijnfestival.

3. Piemonte als herfstbestemming

De wijngaarden en de natuur van Piemonte zijn op haar best in de herfst. Als je langs de wijngaarden rijdt, zie je tientallen mensen aan het werk om alle volle trossen van de struiken te halen. Veelal een familietraditie die al honderden jaren teruggaat. Natuurlijk kun je een handje meehelpen of gewoon naar een van de wijnfestivals. Als je gek bent op truffel, kun je hier ook op truffeljacht gaan. De populaire witte truffel, tartufo bianco, wordt hier gevonden. Dit is een van de meest zeldzame truffels ter wereld.

4. Stedentrip in de herfst naar Rome

De herfst is ook de perfecte tijd om naar de hoofdstad van Italië te gaan. De prijzen voor een vliegticket liggen lager, je kunt eindelijk rondstruinen zonder overal in de rij hoeven te staan en je smelt niet meer weg in de zon. Ook zijn de bomen langs de Tiber felgekleurd en hebben de kerktorens, daken en koepels een extra glans door de laaghangende zon. Heb je toch wat minder weer? Dan zijn er in Rome genoeg musea en winkels om je een dag zoet te houden.

5. Umbrië in oktober

In Perugia, de hoofdstad van Umbrië, wordt vanaf half oktober een week lang het Chocolade Festival gehouden. Van chocoladeproeverijen tot beeldhouwwerken gemaakt van chocola. Als je net zo’n chocoladefan bent als ik, zeker een aanrader om daarheen te gaan. Ook voor de natuur ben je in het groene hart van Italië op de juiste plek. Je vindt hier Nationaal Park Monti Sibillini, een beschermd natuurgebied met pieken van meer dan 2.000 meter hoog. Met de felgekleurde esdoorns en ochtendnevel over de valleien is het er net een sprookje.

6. Venetië als stedentrip

De beste tijd om de stad van het water te bezoeken is in oktober en november. Je kunt er dan een betaalbaar hotel vinden en zelfs een trip met de gondel is dan minder toeristisch. Je hebt de kanalen voor jezelf. Neem een warme trui mee want hoewel het in de middag nog warm kan zijn met zo’n 20 graden, kan het in de avond wat afkoelen. Als je in oktober naar deze stad gaat, val je meteen in het operaseizoen van Venetië. La Fenice is een van de mooiste theaters ter wereld.