Waarom Italianen geen flitsende espressomachines in huis hebben

Als je ooit een Italiaanse keuken hebt gezien, weet je dat er meestal geen enorme, dure espresso-apparaten op het aanrecht staan. Dit heeft alles te maken met hoe Italianen koffie drinken en wat ze belangrijk vinden in de hele koffie-cultuur. Oké, Italianen houden van eenvoud, maar is dat alles?
Koffie is meer dan technologie
In Italië draait het meer om het idee van koffie, dan om de apparatuur die je gebruikt. Veel Italianen gebruiken hun oude vertrouwde moka. Het ding zet prima koffie en heeft geen ingewikkelde technologie nodig. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vaardigheid, versgemalen koffie en een beetje geduld. De mokapot is superpopulair in Italië, hij heeft een iconische status. Onbekend bezoek? Moka op het vuur. Dochter komt huilend thuis omdat vriendje vreemd is gegaan? Moka op het vuur. Iemands kat is vermist? Moka op het vuur. De meeste Italianen hechten veel meer waarde aan de manier waarop die gezet wordt dan aan flitsende apparatuur.
Koffie drinken is een sociaal ding
Voor veel Italianen is koffie niet zomaar een drankje – het is een sociaal ritueel. De meeste mensen drinken hun koffie in de bar (café), staand, snel en met vrienden. In Italië kun je een espresso letterlijk in één slok naar binnen werken, terwijl je een praatje maakt met de barista of andere vaste klanten. Er is dan ook geen echte behoefte om thuis met een dure machine te experimenteren, als je toch elke dag naar de bar kunt gaan voor je perfect shot.
De ruimte in de keuken
De keukens in Italië zijn vaak klein, vooral in de steden. Veel mensen wonen in appartementen met beperkte ruimte, dus er is gewoon geen plek voor enorme espresso-machines. In plaats daarvan kiezen ze voor iets compacts en efficiënts, zoals de moka. Zo blijft er ruimte over voor andere dingen die je nodig hebt – zoals een goede oven.
Simpel en goedkoop
Italianen zijn niet zozeer op zoek naar luxe wanneer het om koffie gaat. Ze geven liever niet veel geld uit aan dure, ingewikkelde machines. De meeste Italianen geloven dat de perfecte koffie ook uit een moka kan komen, of anders voor minder dan een euro in de lokale koffiebar. Ze drinken volgens experts dan ook helemaal niet de beste koffie.
De barista kan het beter
Barista’s in Italië hebben status en weten wat ze doen. Veel Italianen vinden het dus niet nodig om thuis te investeren in een espressomachine als de barista in de lokale bar het werk voor je kan doen. Bovendien drinken de meeste mensen hun koffie snel, staand aan de bar. Koffie in een bar is een gewoonte, het is een cultuur op zichzelf. Het is hoe dat al jaren gedaan wordt, waarom zou je anders willen?