Pizzeria’s in Groningen voor de beste pizza

Ze mogen er dan het verst van Italië vandaan zitten, pizza kunnen ze wel bakken in ’t hoge Noorden van ons land. Ik waarschuw je wel even voor wat gedurfde keuzes: in Groningen is het bij een prima pizzeria blijkbaar geoorloofd om Hawaii op de kaart te zetten. Krijg je daar accuut de kriebels van, geen nood. Niet alle pizzeria’s in dit rijtje doen zo mal, non tutte le pizze sono pazze!

7x Pizzeria in Groningen

Buurman & Buurman

Buurman & Buurman beweert dat ze de beste pizza’s van heel Groningen serveren. En die brutale uitspraak krijgt bijval van velen. De echte Italiaan zal hier een klein hartverzakkinkje kunnen krijgen bij het zien van pizza’s als Limoncello Kip op de kaart (overigens gewoon in huis gemarineerde citroenkip, maak je geen zorgen), maar de traditionele houtgestookte oven bedaart de boel hopelijk gauw. Er is een reden dat Buurman & Buurman genoodzaakt was nog een extra zaak te openen voor het enthousiaste publiek.
Buurman & Buurman – Rodeweg 6 & Friesestraatweg 41, Groningen

Il Lago

Aan het Lago di Hoorn a.k.a. het Hoornsemeer houdt de familie Camera de eer van hun Romeinse roots hoog met kunsten uit de keuken. Kom je hier voor de pizza (doen), dan mag je de eerste paar bladzijden van het menu overslaan, want er is naast de reguliere kaart van het restaurant aan pizza genoeg. Er is vlees, er is vis, er is vega en deze traditionele Italiaan durft zelfs een Hawaiana aan.
Il Lago – S.O.J. Palmelaan 305, Groningen

De Pizzabakkers

Als je met je pizzeria heel Nederland verovert, dan mag je jezelf gewoon De Pizzabakkers noemen. De Romeinse pizza’s zijn er altijd goed, zo ook in Groningen. Het enige verschil met de andere vestigingen is dat je bij deze pop-up niet kunt zitten, dus de pizza moet mee op pad of is bestemd voor op eigen bank. De Italiaanse Amsterdammer Angelo werkt wanneer z’n pizzadeeg 48 uur ligt te rijzen dan ook hard aan het zoeken van een permanent pand mét zitplekken. En leuk: met de maandelijkse special ben je bij De Pizzabakkers nooit uitgespeeld.
De Pizzabakkers – Nieuweweg 4, Groningen

47 Anno Domini

Een zaak aan de Rademarkt met liefde voor wijnen en Italiaanse producten. 47 Anno Domini is veel meer dan een pizzeria, maar we horen het hier over pizza’s te hebben. En die zijn er, volop, met alleen maar fijne Italiaanse ingrediënten en originele keuzes. Er is er een met venkel, venkelsaucijs en venkelsalami, er is er een met pistacchio en mortadella en er is er een met scamorza waar je mij gigagelukkig mee maakt.
47 Anno Domini – Rademarkt 15, Groningen

Capricio

Al sinds de jaren tachtig gevestigd in Groningen en een aantal jaren terug zelfs officieel bekroond tot beste pizzabakker van de stad. Daar kun je natuurlijk makkelijk op blijven leunen, maar ze zijn het pizzabakken er heus niet verleerd. Er is een rijtje klassiekers (met wederom Hawaii, wat gebeurt er hier, Groningen?), een rijtje vega, vegan en calzone.
Capricio – Akerkhof 6, Groningen

Pizzeria Italia

Wat een naam hè. Die kun je dus claimen als je een van de eerste pizzeria’s van Groningen bent. Pizzeria Italia heeft héééél veel pizza’s en de toppings daarvan vliegen werkelijk alle kanten op. Want al liggen de wortels van de eigenaren in Sardinië, ze schuwen voor Italiaanse ogen extreme keuzes. niet. De pizza Hawaii is nog netjes naast de pizza’s met fruit op de kaart, ik noem er één: mozzarella, banaan, ananas, ham, garnalen en olijven. Daar blijf ik dus mijlenver van in de buurt, maar gelukkig is er nog genoeg goeds over op die grote kaart.
Pizzeria Italia – Kleine Pelsterstraat 2, Groningen

Da Carlo

In een prachtig Jugendstil-pandje in het hart van Groningen zit Da Carlo. In de jaren negentig maakte de flamboyante Horacio, die zichzelf Carlo noemde, naam in de stad met handkusjes aan de dames en rondgebrachte schalen vlees voor de mannen. Inmiddels heeft Carlo z’n werktenue aan de wilgen gehangen en bewaakt oud-werknemer Farshad zijn nalatenschap met verve – onder meer met pizza’s die bij de betere van Groningen horen.
Da Carlo – Gedempte Zuiderdiep 36, Groningen

Meer Italiaanse restaurants in Nederland