Een uitgebreide gids over Italiaanse mousserende wijn en regio’s

Met de feestdagen in zicht is het bijna tijd om het glas te heffen, maar nog belangrijker: tijd voor de keuze welke bubbel er in dat glas gaat. Al wordt prosecco in het rijtje mousserende Italiaanse wijnen vaak het eerst genoemd, heeft Italië een indrukwekkende variatie aan bruisend spul dat die plek op tafel ook eens verdient. Tijd om verder te kijken dan de standaard bubbel dus. Denk: Franciacorta, Trentodoc, Lambrusco, Lessini Durello, Oltrepò Pavese en Alta Langa. Ik loods je erdoorheen, mag jij je eigen keuze maken.

8 mousserende Italiaanse wijnen die je wil kennen

Franciacorta: koningin van de Italiaanse bubbels

Als je van champagne houdt, is Franciacorta een naam die je moet onthouden. Deze verfijnde mousserende wijn komt uit Lombardije, een regio in het noorden van Italië, waar de wijnstokken groeien op glooiende heuvels en genieten van een perfect klimaat: warme dagen en koele nachten.

Franciacorta is mijn persoonlijke lievelings. Het wordt gemaakt met (bijna) dezelfde druiven en volgens dezelfde methode als champagne, waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt. Dit zorgt voor elegante bubbels en complexe smaken van brioche, amandelen en citrus.

Tip: Kies een Franciacorta Satén als je van een zachtere, romige stijl houdt, of een Franciacorta Rosé voor een feestelijker draaitje.

Trentodoc: charmeur uit de Alpen

Van de zonnige heuvels van Lombardije naar het bergachtige Trentino-Alto Adige. Hier vind je Trentodoc, een andere mousserende wijn die volgens die ‘méthode traditionnelle’ wordt gemaakt. Wat Trentodoc onderscheidt, is het alpine terroir. De druiven groeien op grote hoogte, waar de frisse berglucht zorgt voor intense aroma’s en een levendige zuurgraad.

Trentodoc wijnen zijn fris en mineraal, met groene appel, peer en soms een vleugje brood. Perfect voor liefhebbers van strakke, verfrissende wijnen met een verfijnde bubbel. Ik bezocht de wijnregio overigens, zou je ook eens moeten doen!

Tip: Probeer een fles Trentodoc Brut. Het is een veelzijdige wijn die net zo goed past bij een uitgebreide maaltijd als bij een schaal oesters.

Alta Langa: Piemonte’s trots

Alta Langa is het paradepaardje van Piemonte als het gaat om mousserende wijnen. Gemaakt van pinot nero en chardonnay, vaak verbouwd op grote hoogtes en in maar kleine hoeveelheden. Dat zorgt voor wijnen van hoge kwaliteit, met een mooie structuur en complexiteit. Alta Langa wordt altijd gemaakt volgens de klassieke methode en moet minstens dertig maanden rijpen, strenge tradities die zorgen voor een wijn met rijke aroma’s van gist, gedroogd fruit en bloemen.

Tip: Serveer Alta Langa bij een kaasplank of iets met truffel.

Lambrusco: meer dan een zoete rode bubbel

Deze arme wijn heeft nogal een slechte reputatie gekregen door de zoete versies uit het verleden, maar moderne Lambrusco’s zijn een heel ander verhaal. De mousserende rode wijn komt uit Emilia-Romagna, de regio waar boeren hun grondstoffen omzetten in goud. Parmaham, Parmigiano, tortellini, ik noem maar wat. Midden op zo’n akker – vol basilicum, in dit geval – dronk ik voor het eerst zelf een mooi, gekoeld, droog exemplaar.

Lambrusco kan droog (secco) of lichtzoet (amabile) zijn en wordt anders dan andere mousserende wijnen getypeerd door de smaak van rode vruchten zoals kersen en bessen. De lambruscodruif is namelijk hartstikke rood. De wijn heeft een sappige, lichte structuur die goed samengaat met Italiaanse antipasti of een goed stuk salami.

Tip: Ga voor een droge Lambrusco di Sorbara voor fris en fruitig of een robuustere Lambrusco Grasparossa als je houdt van intens.

Lessini Durello: een verborgen schat

In de heuvels van Veneto en Trentino, aan de voet van de Lessini-bergen, vind je Lessini Durello. Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de inheemse Durella-druif, bekend om z’n hoge zuurgraad en minerale karakter. Dit maakt de wijn levendig en fris, met tonen van citrus, groene appel en een beetje kruidigheid. Lessini Durello wordt vaak gemaakt volgens de traditionele methode. Krijg je die elegante bubbel weer van.

Tip: Combineer Lessini Durello met zeevruchten of lichte voorgerechten – hij is tenslotte fijntjes.

Oltrepò Pavese: pinot nero op z’n best

In het zuiden van Lombardije ligt de Oltrepò Pavese-regio, die sowieso al bekendstaat om z’n aardige pinot nero. Maar de druif is ook de basis voor mousserende wijnen uit deze streek, vaak gemaakt volgens de klassieke methode. Oltrepò Pavese is er in veel verschillende stijlen, van frisse en fruitige tot complexe en gelaagde wijnen, afhankelijk van de rijpingstijd.

Tip: Kies een Oltrepò Pavese Metodo Classico Brut voor een feestelijke en veelzijdige wijn, lekker bij gevogelte of risotto.

Moscato d’Asti: wie zoet is smaakt soms best lekker

Voor degenen die van iets zoets houden, is Moscato d’Asti uit Piemonte een potentiële favoriet. Deze licht mousserende wijn, gemaakt van de moscato bianco-druif, heeft een laag alcoholgehalte en zit vol aroma’s van perzik, abrikoos en sinaasappelbloesem. Hij kan als aperitief of juist bij een dessert. Moscato d’Asti wordt overigens op een lekker eigenwijze wijze gemaakt, volgens de Asti-methode.

Tip: Schenk Moscato d’Asti naast een panettone of een frisse fruitsalade voor een perfecte combinatie. O, en oliebollen vinden het véél leuker om geserveerd te worden naast een iets zoete wijn.

Waarom niet prosecco?

Ach, laten we prosecco ook vooral niet vergeten nu. Prosecco heeft ook gewoon z’n charme, die wel tijdloos blijkt. Het is fris, fruitig en toegankelijk. Wel zit er nogal verschil in kwaliteit. Ik geef je hier een lesje prosecco om een mooie fles tussen de bocht uit te kunnen kiezen. Cin cin!