Deze hack om pasta af te gieten ken je nog niet
Pasta afgieten heb je waarschijnlijk je hele leven verkeerd gedaan. Maar geen paniek, er is nog zat tijd om het tij te keren. Dus geen gehannes meer met gloeiendhete pasta die aan alle kanten buiten het vergiet valt waardoor je niet alleen pasta in de gootsteen gooit, maar de kokend hete waterval ook bijna je handen verbrandt, nee, probeer deze makkelijke hack voortaan eens.
Aangezien eerder al bleek dat er een oplossing bestaat voor wanneer je pasta te lang gekookt hebt, zou je kunnen denken dat er weinig te vrezen en te leren valt op het gebied van pasta koken. Maar niets is minder waar. Er bestaat namelijk een hack die pasta afgieten een stuk makkelijker maakt. En dat maakt uit, want uiteindelijk zorgt dat ervoor dat je sneller kunt eten. Zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet is het serveren van koude pasta een van de grootste blunders die je kunt maken in de Italiaanse keuken.
In plaats van het vergiet in de gootsteen te zetten en de gekookte pasta daar dan in te gooien, kun je dat eigenlijk het beste andersom doen. Dat wil zeggen, wanneer je pasta klaar is haal je de deksel eraf (als die erop zat), zet je het vergiet, met de holle kant naar je toe, als een soort deksel op de pan met de pasta en het pastawater. Dan giet je het overtollige water in de gootsteen.
Op de een of andere manier gaat afgieten van pasta op deze manier een stuk gecontroleerder dan de traditionele variant. Ook kun je zo makkelijk een beetje kookwater in een apart bakje schenken voordat je de pasta verder afgiet. In Italië gebruiken ze pastawater om de saus beter aan de pasta te laten binden en (ook dit weten veel mensen niet) om later eventuele aangekoekte pannen makkelijk mee schoon te krijgen. Wel is het slim bij het afgieten – zoals je normaal gesproken ook doet – iets van een theedoek te gebruiken, want je moet je handen nog wel gewoon kunnen gebruiken om de pasta te eten en, niet te vergeten, voor de ‘scarpetta’ erna.