Cityguide Reggio Calabria: zee- en strandstad

Reggio Calabria is nog niet zo’n bekende vakantiebestemming, en dat is eigenlijk best raar. Deze stad in Calabrië, helemaal in de punt van de laars, heeft aardig wat te bieden. Daarnaast is hij goed te combineren met een tripje Sicilië, want de veerboot over de straat van Messina gaat er vlakbij. Dus rijd volgende keer eens door richting Reggio Calabria, en wel hierom.

Zeestad Reggio Calabria

Er zijn in Italië meerdere steden die aan zee liggen, maar Reggio Calabria is een echte zee- en strandstad. Dat wil zeggen dat de blauwe zee het voornaamste ijkpunt is van de stad. Men loopt langs de zee, zwemt in de zee, praat over de zee, de meeste menukaarten staan gevuld met alles wat er in zee zwemt en de zonsondergang is het hoogtepunt van elke dag. In en rondom de stad zijn een grote hoeveelheid stranden te vinden. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een hoop andere dingen te doen.

Wat te doen in Reggio Calabria

Duomo van Santa Maria Assunta

Deze centrale kathedraal is een mooi startpunt om de stad te ontdekken. Deze gotische kerk is gebouwd ter ere van de heilige maagd Maria. De kathedraal heeft zachte kleuren, wit en geel, zoals dat vaak het geval is met kerken in het zuiden van Italië. Wanneer je de kathedraal bezoekt maak je ook meteen kennis met een stukje geschiedenis die de stad Reggio Calabria behoorlijk gevormd heeft. In 1908 was er namelijk een heftige aardbeving die de hele stad trof. De schade was enorm en ook deze duomo moest erna bijna volledig herbouwd worden.

Lungomare Falcomatà

De Lungomare Falcomatà, oftewel ‘de mooiste kilometer van Italië’, is de naam van de lange boulevard langs de kust. Dit is de plek waar locals aan het einde van de middag een passeggiata maken, waar je kunt hardlopen wandelen of een ijsje eten langst de eindeloze kustlijn. Ook als het donker is, zijn hier nog volop mensen te vinden. Je passeert meerdere zeezichtpunten en parkjes en vanaf deze boulevard heb je uitzicht op de Etna en het eiland Sicilië.

Bronzen Beelden van Riace

Als je er dan toch bent, zijn de bronzen beelden van Riace een cultureel hoogtepunt dat je niet mag missen. Dit zijn twee levensgrote beelden van Griekse krijgers, zeer typerend voor de Griekse oudheid. Grappig is dat ze per ongeluk werden gevonden door een sportduiker in 1972, in het plaatsje Riace. Ze bevinden zich momenteel in het Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria.

Aspromonte Nationaal Park

Aspromonte Nationaal Park is een gigantisch natuurgebied van 650 vierkante kilometer groot. Absoluut een bezoek waard voor natuurliefhebbers. Je vindt er een rotsachtig landschap, verstilde dorpjes, bergen, bossen en watervallen. Bij de ingang van het park vind je een informatiepunt waar je je route kunt uitstippelen.

Winkelen op de Corso Garibaldi

Dit is een lange, zeer lange, misschien wel de langste winkelstraat van de stad. Je vindt er een uitgebreid aanbod winkels, van kleine lokale winkeltjes tot grote modemerken. Deze straat wordt tevens goed bezocht in de avonduren, omdat er veel terrassen te vinden zijn waar mensen borrelen.

Eten en drinken

Natuurlijk kun je ook goed eten in Reggio Calabria. ’Nduja komt uit deze regio, maar daarnaast is sardella, dezelfde soort pittige worst maar dan gemaakt van vis, een specialiteit om niet over te slaan. Ook de de citrusvrucht bergamot komt uit de regio, deze kun je het best proeven in de vorm van een ijsje, bijvoorbeeld bij Gelateria Da Cesare. Omdat de stad zo dichtbij Sicilië ligt, kun je hier allerlei Siciliaanse specialiteiten van goede kwaliteit eten, zoals granita of cannoli. Tenslotte is Reggio Calabria een plek waar je goede wijnen kunt drinken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de wijngaard Cantine Statti, waar je ook een wijnproeverij kunt doen. Zo leer je meer over de wijnproductie en krijg je een rondleiding door de wijngaarden en wijnkelders.

Scilla

Heb je Reggio Calabria wel gezien? Maak dan een uitstapje naar Scilla, een pittoresk vissersdorpje op slechts dertig minuten rijden. Het is er wat slaperig en je vindt er mooie stranden en restaurants waar de vis verser dan vers is. Lees hier meer over Scilla, de paarse parel van het Zuiden »