Waarom Turijn onterecht de meest ondergewaardeerde stedentrip van Italië is

Eerlijk is eerlijk, Turijn stond ook bij mij niet op mijn citytrip-lijst. Hoewel het niet verkeerd klinkt, waren er altijd Italiaanse plaatsen waar ik liever heen wilde, van Rome tot aan Sardinië. Maar de plekken waar je een soort van per ongeluk komt (zoals laatst Levanto bijvoorbeeld), zijn altijd het best. Vriendlief wilde perse naar de ATP tennisfinale in Turijn en zo kwam het dat ik nietsvermoedend met hem meeging. Onderweg naar deze stad zat ik op het puntje van mijn autostoel, want toen ik Turijn als een soort fata morgana vanuit de bergen zag oprijzen, wist ik dat dit een supertoffe citytrip zou worden.

Stedentrip Turijn

Turijn voelt als een soort van Parijs, zo gelegen langs het water (de Po), waarbij de straten heel breed zijn opgezet. Het geeft een heel rijk en machtig gevoel als je er rondloopt. Hoewel ik die hele dag opgesloten heb gezeten in het stadion om de tenniswedstrijd tussen Djokovic en Alcaraz te zien, heb ik ook een heel weekend het beste van Turijn ontdekt. Turijn is echt de meest ondergewaardeerde stad van Italië en daarom pleit ik ervoor dat we deze plek wat meer credits geven. Dit is waarom.

Turijn is de thuisbasis van Lavazza

Als je een koffiedrinker bent, ken je Lavazza wel. Momenteel is dit het twee na grootste koffiemerk ter wereld en het boegbeeld van de Italiaanse koffiewereld. Lavazza vindt haar oorsprong in Turijn, toen Luigi Lavazza in 1895 in het centrum van Turijn een kleine kruidenierswinkel begon. Hij mengde en roosterde daar onbewerkte koffiebonen en maakte voor iedere klant een blend naar wens. Dit kleine kruidenierswinkeltje ging zich steeds meer specialiseren in koffie en in 1910 ging Luigi dit ook aan andere winkels verkopen. Het familiebedrijf Lavazza groeide uit tot een wereldwijd bekend koffiemerk. Als je benieuwd bent naar de hele geschiedenis dan kun je in Turijn naar het Lavazza museum gaan. Daarnaast kun je nog steeds een koffietje drinken waar Lavazza ooit begonnen is, al is het nu wel omgebouwd tot luxe hub. Je vindt ‘m aan de Via San Tommaso 10.
Lavazzo Museum – Via Bologna 32, Turijn

Turijn heeft het grootste Egyptische museum

Ik heb dus een dingetje met Egypte en hoewel ik daar nog nooit geweest ben, ga ik altijd wel naar musea toe die me een inkijkje geven in het oude Egypte. In Turijn vind je het grootste en oudste Egyptische museum, buiten Egypte om dan hè. Dit museum, Egizio, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontcijferen van de hiërogliefen en je vindt er ook het Ramses II standbeeld. Dit is een van de belangrijkste Egyptische stukken ter wereld. Alleen al de entree heeft iets mysterieus, met twee enorme standbeelden voor de deur. Als je het museum binnenstapt, vergeet je even dat je in Italië bent.
Egizio – Via Accademia delle Scienze, 6, Turijn

Fiat is geboren in Turijn

Wist je dat de Fiat Panda de meest populaire auto van Italië is? De oude Fiat-fabriek, die in 1899 is opgericht, bestaat dan ook nog steeds. Nu is deze omgebouwd tot Museo Nazionale dell’Automobile di Torino. Je vindt er niet alleen Fiat, maar meer dan tweehonderd andere, bijzondere auto’s. De collectie is wereldberoemd en neemt je mee in de historie van de autoindustrie. Ieder jaar is er een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling waarbij er weer een ander automerk in de spotlights staat. Ook voor kinderen is het museum leuk omdat het erg interactief is en bol staat van de autoweetjes.
Museo Nazionale dell’Automobile di Torino – Corso Unità d’Italia, 40

Turijn heeft waanzinnig mooie architectuur

Turijn was tot 1865 de eerste hoofdstad van het verenigde Italië en omdat het dus een belangrijke stad was, zie je dat overal in de architectuur terug. Je vindt er grootse pleinen, monumenten en kerken. Mijn favoriet is de kerk Monte dei Cappuccini. Deze vind je aan de andere kant van de rivier en omdat het op een heuvel ligt, heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de stad, de Po en de mystieke Alpenbergen. Als je geen zin hebt om de berg op te wandelen, kun je ook een taxi pakken of ernaartoe rijden. Ook moet je Piazza Castello gezien hebben, maar daar kun je bijna niet omheen als je naar Turijn gaat. Dit plein is bijna drie keer zo groot as de Dam en moeilijk om te missen. Het reusachtige plein wordt omringd door twee paleizen die gebouwd zijn toen Turijn nog de hoofdstad was: Palazzo Madama en Palazzo Reale. Op een regenachtige dag is het interessant om hier even naar binnen te gaan.

Turijn is de stad van Martini

Wist je dat de “Shaken, not stirred” cocktail zijn oorsprong vindt in Turijn? Antonio Benedetto Carpano schijnt de bedenker te zijn van deze vermout en in 1786 verhandelde hij ‘m op Piazza Castello. De distilleerderij Martini & Rossi werd uiteindelijk ’s wereld meest verkochte internationale merk van vermout. Hoe zij precies aan populariteit wonnen, kun je zien in het Casa Martini museum (iets met het kennen van de burgemeester). Eindig je museum bezoek met een martini proeverij. Saluti!
Casa Martini – Piazza Luigi Rossi 2, Turijn

In Turijn kun je fantastisch eten en aperitivo doen

Het is de stad van de aperitivo, van bicerin, van grissini en van gianduiotti. Turijn is het thuis van Eataly en van GROM, maar ook van vermout. De beste plekken voor een traditionele aperitivo vind je hier. En dan het eten. We tipten de stad al eens als een van de beste foodbestemmingen en hebben hier nog een lijstje met de beste restaurants van Turijn.