Locatie, locatie, locatie

‘Je kunt alles aan een huis veranderen, behalve de locatie’ is een belangrijke stelregel voor iedereen die vergelijkbare dromen heeft als ik. Zoals vrijwel alle Nederlanders ging ik elk jaar naar Toscane en de laatste jaren ben ik ook erg dol geworden op het zuiden van Ligurië. Maar goed, laten dat nou net allebei heel dure regio’s zijn, en zoals vorige week besproken is dit hele avontuur sowieso al een flinke financiële exercitie. Overigens zijn regio’s (regioni) in Italië wat wij in Nederland provincies noemen, en is wat wij een regio noemen daar juist een provincie. Dus, Toscane is een regio, en binnen Toscane heb je dan weer tien verschillende provincies, waaronder Florence, Lucca en Livorno.

Mijn plan van aanpak was vrij pragmatisch. Ik begon met een uitgebreid wensenlijstje. Niet alleen wensen waar het huis aan moest voldoen, maar ook wat voor rol het huis in mijn leven moet gaan spelen. Al snel wist ik dat ik niet in een kustplaats wilde kopen. Dat is leuk in de zomer, maar ik ben van plan het hele jaar door gebruik te maken van dit huis en in de winter sterft het in zo’n dorp volledig uit. Zit je daar. Maar: ik hou wel van het strand, dus als het even kan zit ik op een plek waar ik niet langer dan een uur hoef te rijden om een dag op het strand te liggen. Daarbij wil ik een uitzicht met een huis in plaats van een huis met een uitzicht. Overal waar ik ga ben ik bezig met uitzichten zoeken. Dakterrassen, bergen, heuvels, geef me een vergezicht om in te staren en ik ben gelukkig. De Amerikanen zouden zeggen I’m obsessed with a good view. Ook wil ik regelmatig op en neer kunnen. Stel mijn werk loopt zo dat ik een week weg kan, dan wil ik ad hoc beslissen om morgen even naar Italië te gaan. Dat betekent dat ik niet langer dan twee uur wil vliegen en daarmee valt alles ten zuiden van Rome af. Vanaf het vliegveld moet het om dezelfde redenen niet langer dan een uur rijden zijn en dat vliegveld moet het hele jaar door een directe verbinding hebben met Schiphol. Met die eis vallen alle eilanden en Umbrië en De Marken af, waar ik ontzettend lang over heb getwijfeld want die laatste twee zijn prachtige regio’s waar je relatief veel huis koopt voor je geld. Emilia Romagna, regio van Bologna, is een optie, alleen vind ik de oostkust dan wel weer een stuk minder interessant dan de westkust. Tot slot moet de temperatuur ook in de winter over het algemeen aangenamer zijn dan in Nederland, en met die eis kan ik Piemonte, Lombardije, Alto Adige en Friuli-Venezia wegstrepen. Blijven over, inderdaad, Ligurië en Toscane.

De afweging is dan: concessies doen aan de locatie en sneller kunnen kopen in een goedkopere regio, of langer moeten wachten om (iets kleiners) in Ligurië of Toscane te kopen. Denkend aan de eerder genoemde stelregel koers ik af op deur twee, want de locatie is waar je het de rest van je leven mee moet doen. Bovendien: Toscane en Ligurië zijn niet voor niets zo populair.

Wanneer je weet waar je wil kopen en hoeveel je kunt uitgeven kan het grote zoeken beginnen. Worden bij ons alle huizen overzichtelijk aangeboden op Funda, in Italië is ook het zoeken naar huizen gehuld in een ondoorgrondelijke chaos. Ma di questo ne parliamo la prossima volta.

Project Italiaanse droom

Continua a leggere… »

« L’episodio precedente