Zo gedraag je je als een voorbeeldige toerist in het tijdperk van massatoerisme
Massatoerisme is tegenwoordig net zo Italiaans als pizza en pasta. De grootste UNESCO Werelderfgoed-verzameling ter wereld trekt miljoenen bezoekers per jaar, met als resultaat een chaos van selfiesticks, lange rijen en gefrustreerde locals. De oplossing daarvoor zoek ik nog altijd, maar kan ik niet vinden. Wel kan ik dingen bedenken over hoe je jezelf als voorbeeldige toerist kunt gedragen, en met je vakantie zowel jezelf als inwoners blij maakt.
1. Boek je vakantie buiten het hoogseizoen
Laten we eerlijk zijn: de zomer in Italië is schitterend, maar het is ook de tijd waarin steden als Venetië, Rome en Florence worden overspoeld door toeristen. De straten veranderen in drukke mierenhopen en de temperatuur is vaak ondraaglijk. Probeer in plaats daarvan eens het voor- of najaar. De prijzen zijn lager, de wachttijden korter, en de sfeer in steden en dorpen is veel aangenamer. En, laten we niet vergeten, het eten is het hele jaar door heerlijk.
2. Ga voor het onbekende
Ja, het Colosseum en de Toren van Pisa zijn indrukwekkend, maar Italië heeft zoveel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat je in het middeleeuwse stadje Matera kunt overnachten in grotwoningen? Of dat je in de regio Le Marche prachtige stranden kunt vinden zonder dat je over andermans strandlaken struikelt? Dat je onder de rook van de Amalfikust precies dezelfde kwaliteiten vindt? Door te kiezen voor minder bekende bestemmingen, help je niet alleen om de druk op populaire locaties te verminderen, maar ontdek je ook het echte Italië waar de gemiddelde toerist zo naar op zoek is.
3. Respecteer de cultuur
Italië is een land met een rijke cultuur en eeuwenoude tradities, hoef ik je eigenlijk niet te vertellen. Als toerist kun je je daarin in klein beetje verdiepen, door vooraf te lezen over waar je heen gaat. Al verschillen gebruiken door het hele land, kun je bijvoorbeeld al wat basiswoordjes leren, kun je gepast gekleed de deur uitgaan en deze dingen niet doen waar ik me persoonlijk aan erger zodat ik niet boos op je word als ik je tegenkom. Geintje. Ik ben ook een toerist hè.
4. Steun lokale ondernemers
In plaats van naar de grote, internationale ketens te gaan, kun je ook gewoon gaan naar een lokaal familierestaurant, of je souvenirs kopen bij een ambachtsman. Veel leuker zelfs. Door lokaal te kopen, steun je de economie van het gebied en zorg je ervoor dat de inkomsten van het toerisme ten goede komen aan de gemeenschap. Bovendien krijg je vaak een leukere ervaring en leer je meer over de Italiaanse cultuur.
5. Weet wat je eet
Ook Italië wordt geteisterd door vreemde ’traditionele’ winkels die als paddenstoelen uit de grond komen. Die rare piratensnoepwinkels uit Amsterdam kom je ook in Florence tegen, maar ze zijn er ook undercover. Zo is er in Bologna een tsunami aan zogenaamd authentieke slagers gekomen die mortadella verkopen, die eigenlijk onderdeel zijn van een netwerk toeristenvallen. Door te weten wat je eet, loop je deze zaken niet zomaar binnen. Geldt ook voor de grote kaaswielen waar pasta in bereid wordt in bijvoorbeeld Florence; lekker hoor, maar daarvoor kom je niet naar Florence (die komen uit Emilia-Romagna) en zijn er puur om je naar binnen te lokken.
6. Wees milieubewust
Massatoerisme heeft niet alleen een impact op de lokale cultuur, maar ook op het milieu. Italië is gezegend met prachtige natuurgebieden, van de ruige Alpen tot de zonnige stranden van Sardinië. Maar deze natuur moet beschermd worden. Dus: ruim je afval op, let op water- en energieverbruik in je accommodatie en overweeg om de trein te nemen in plaats van binnenlandse vluchten. Italië is een relatief klein land, en reizen met de trein is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook een grandioze manier om wat van het land te zien.
7. Vraag locals
Doodenge tip, want ik spreek niet vaak vreemden aan op straat. Maar het kan lonen. Maak een praatje met een lokale inwoner, vraag naar hun favoriete restaurant of bezienswaardigheid, of neem deel aan een lokale festiviteit. Zeker in dorpjes vindt men dat over het algemeen hartstikke leuk. Ben jij een keer zelf de bezienswaardigheid.