9 recepten voor een Italiaans aperitief
De Italianen zijn meester in het aperitief. Ze houden er immers een dagelijks ritueel op na waarbij hij voorbij komt; de aperitivo. Nu kun je zelf natuurlijk gaan voor de perfecte Aperol spritz of gewoon een glas bubbels, maar je kunt het ook origineler aanpakken. Ik deel Italiaanse cocktails en Italiaanse aperitieven met je, waarmee je ontvangst gelijk staat als een huis.
Aperitief op z’n Italiaans
Aperitivo, ik kan het eindeloos bejubelen en dat heb ik hier dan ook gedaan. Het woord komt van het Latijnse aperire, wat ‘openen’ betekent. En dat is wat de – vaak – bittere drankjes met je eetlust doen. De Grieken en Romeinen gebruikten amaro zelfs al om hongerig te worden. Ergens eind 1700 was het Antonio Benedetto Carpano die de toon zette voor het Italiaanse aperitief zoals het er nu is: hij mengde witte muskaatwijn met verschillende soorten kruiden en specerijen en creëerde de eerste soort Vermouth.
Er volgden vele varianten en de kruidenlikeur evolueerde ook in dranken zonder wijn als basis. Het aperitivo-drankje bij uitstek spritz is er inmiddels dan ook in vele soorten en maten, waarvan je er een paar hieronder tegenkomt. Maar schuw ook niet voor een Italiaanse cocktail om eens mee te beginnen, zoals een White Negroni, kruidige bellini of Enzoni. Cin cin!
9x recept voor een Italiaans aperitief
Enzoni
De Enzoni cocktail is technisch gezien een kruising tussen een Negroni en een Gin Sour, waarbij je de zoete rode vermout dus vervangt door gekneusde druiven. Hierdoor is-ie ietwat frisser en minder zwaar dan een Negroni. Plus, er zit een alcoholische drank minder in. Zeg maar een nóg frissere Americano, maar dan toch weer niet.
Amaretto Sour
De Amaretto Sour vond zijn weg naar het grotere publiek in de jaren zeventig, toen Italiaanse immigranten de likeur introduceerden aan de rest van het Westen. De Italiaanse cocktail maak je met Amaretto, citroen en een laagje eiwit. Amaretto is zowel zoet als bitter, met een herkenbare amandelsmaak.
Select spritz
Select is rood van kleur en zit precies tussen Aperol en Campari in. Het is dus zoet, maar met iets bitters. Ook heeft het een kenmerkend sinaasappelachtig aroma. Kortom, ontzettend lekker. In Italië is-ie de hippere variant van de uitgemolken Aperol spritz, maar de subtielere versie van de Campari spritz. Hip bestaat overigens niet per se in Italië, want Select is ook gewoon een eeuwenoude likeur.
Herfst-bellini
Hoewel we afscheid hebben moeten nemen van de lange, zwoele zomeravonden, geldt dat gelukkig niet voor je favo cocktail. Als je Italië nog nét niet helemaal kunt loslaten, kun je een variant maken op de Bellini die geen zomerzon nodig heeft. Want met wat kruiden geef je zo een herfstachtige twist aan deze zomerse cocktail.
Limoncello spritz
Limoncello, wat is dat toch een duivels lekker drankje waar je werkelijk alle kanten mee op kan. Tuurlijk, het is heerlijk na het eten, uit zo’n schattig klein en ijskoud glaasje, maar je kunt de citroenlikeur ook naar hartelust mixen met andere dranken voor het lekkerste aperitief.
4 verschillende negroni’s
Waarom één negroni maken, als je ook binnen kunt komen met de hele evolutie van de negroni in een rits? Bouw op – of af – met een Americano, Negroni Sbagliato en een Negroni en gooi er nog een verrassing in met een totaal andere White Negroni.
Capo Tonic of Capo Negroni
In heel Italië is er één kruidenlikeur die je altijd en overal na een maaltijd aangeboden krijgt: Amaro del Capo. Het drankje is in de laatste vijftien jaar uitgegroeid van regionaal bittertje naar de lieveling van Italië. Uitproberen, maar niet zo’n zin in puur? Probeer Amaro del Capo eens als Capo Tonic of Capo Negroni, als aperitief voor het diner in plaats van erna.
Campari spritz
Naast een grote voorliefde voor wijn heb ik twee go to drankjes: negroni en Campari spritz. Gezien de hele avond negroni’s drinken redelijk spelen met je leven is, wint de Campari spritz het op kwantiteit in dit verhaal. Dat is best handig, als er nog een diner op je staat te wachten.
Cynar Spritz
Verdient geen schoonheidsprijs, want ziet eruit als cola, maar wel een origineel en lekker aperitief. Artisjokkenlikeur Cynar smaakt een soort van zoet en kruidig, je zou ergens kunnen zeggen stroopachtig, en is een uitstekende combinatie met de frisheid van prosecco. Dat kruidige is niet zo gek, Cynar valt namelijk binnen de amarofamilie, Italiaanse kruidenlikeurs. En zelfs als je van amaro doorgaans geen fan bent, is de Cynar Spirtz toch echt een aanrader.