8x feestelijk voorgerecht op z’n Italiaans
Hoofdgerecht check, of ben je enkel chef vooraf? In de keuken kunnen we je niet helpen, maar vooraf met je vooraf wel. Want met een Italiaans voorgerecht bof je eigenlijk maar; je kunt er lekker makkelijk twee kanten mee op. Serveer antipasti, of een volwaardig voorgerecht. Elk feestelijk diner fleurt op door een Italiaans voorgerecht als deze.
Niks geen verkleinde porties pasta, maar indrukwekkende entrees die de toon meteen zetten tijdens een etentje. Van klassieke Italiaanse tortellini in brodo tot een tegendraadse minivariant op melanzane alla parmigiana, deze starters kunnen op tafel bij elke feestelijke gelegenheid, of dat nu kerst is of gewoon een avond met vrienden.
Het Italiaanse voorgerecht
Omdat proteïne de hoofdrol heeft in Italiaanse hoofdgerechten, durft het Italiaanse menu gewoon pasta en risotto aan als primo. De koolhydraten zijn hier namelijk als eerste aan de beurt. Je kunt in theorie dus de eerste de beste pasta serveren, maar wij weten het beter gemaakt: met deze Italiaanse voorgerechten maak je pas echt een goede eerste beurt. Maar… eerst een kruidige bellini als aperitief. En vergeet je daarna het toetje niet?
8x feestelijk Italiaans voorgerecht
1. Ravioli met lopende eidooier en truffel
Bij deze ravioli komt het ‘ooooh’-moment altijd bij het aansnijden van de ravioli, waar de eierdooier het hele bord okergeel kleurt.
2. Tortino di Parmigiana
Inmiddels zijn er genoeg goede recepten voor melanzane alla parmigiana in omloop, dus bedacht Vanja van der Leeden als ode aan het origineel een parmigiana tatinnetje. Anders gepresenteerd en leuk als feestelijk Italiaans voorgerecht.
3. Ricotta al forno
Dit feestelijke voorgerecht is een soort Italiaanse soufflé zonder bloem. Als hij gaar is, moet de bovenkant nog een beetje wiebelen.
4. Tortellini in brodo
Tortellini in brodo, oftewel gevulde pasta in lichte bouillon, is een perfect voorbeeld van eenvoud met smaak. Het wordt door het hele land en jaarrond gegeten, maar op vele Italiaanse eettafels verschijnt hij als voorgerecht van het kerstdiner.
5. Carpaccio van chioggiabiet met kruidenolie en krokante knoflook
Kleurrijk, vegetarisch en een feestelijk voorgerecht. Een Italiaan zou z’n carpaccio natuurlijk nóóit zo maken, maar Italiaans zijn de ingrediënten wel. De gestreepte roze bietjes uit Choggia en de groene basilicum maken het zonder moeite kunst op een bordje.
6. Vivaldi’s risi e bisi
Het Venetiaanse gerecht risi e bisi, met rijst uit de Povlakte, maak je klaar op de klanken van het muzikale meesterwerk La primavera van de componist Vivaldi. Hij was gek op deze smeuïge risotto met knapperige, frisgroene erwten.
7. Bruschetta met burrata en paddenstoelen
Een Italiaans voorgerecht dat altijd goed is? Bruschetta met paddenstoelen en burrata. Ook leuk om samen met andere deelgerechtjes te serveren.
8. Strangolapretti trentini
Deze balletjes zijn smeuïg en toch stevig, romig en toch aards. Ze smelten op je tong en zijn eigenlijk veel te zwaar voor een voorgerecht, maar wat maakt het uit. Als je er slechts een paar op een bordje serveert, komt alles goed.